Onderhoud aan fabrieken

fabriekFabrieken bestaan tegenwoordig uit steeds meer machines die het productieproces hebben overgenomen. Dit heeft als gevolg dat het produceren van goederen op een veel meer consistente basis uitgevoerd kan worden. Daarbij worden machines ook niet moe en kan een fabriek daardoor 24 uur per dag door produceren.

Het onderhoud aan fabrieken en in het bijzonder de machines is echter wel veel belangrijker geworden dan dit voorheen was. Hier zijn ook steeds minder mensen voor beschikbaar. Vroeger gebruikten werknemers hun eigen machine waarmee zij een onderdeel uit het productieproces vervulden. Zij voerden ook regelmatig simpele onderhoudswerkzaamheden uit aan deze machine.

In de huidige situatie is dit moeilijker in te plannen en heeft niet elke machine een persoon die heel de dag op het functioneren let. Denk bijvoorbeeld aan een overbrenging (gearbox) in een belangrijk proces, bijvoorbeeld van het merk Brevini, deze moet altijd blijven draaien anders komt het proces in gevaar.

Verandering in industriƫle automatisering

Industriƫle bedrijven hebben de afgelopen jaren vele veranderingen ondergaan. Zo is bijvoorbeeld automatisering een steeds grotere rol gaan spelen in het productieproces.

Een industrieel bedrijf kenmerkt zich al door het gebruik van machines om producten te maken, maar vroeger waren nog altijd mensen vereist om deze machines te bedienen. Dit is de laatste jaren steeds meer veranderd. In veel fabrieken is nu sprake van een totaal geautomatiseerd productieproces. Machines kunnen nu elke handeling die nodig is vervullen.

Dit komt met het voordeel voor de fabrieken dat er minder personeel nodig is en er dus goedkoper geproduceerd kan worden. Een nadeel is echter dat het onderhoud aan fabrieken moeilijker is geworden dan voorheen.a

Noodzaak van gepland onderhoud uitvoeren

De machines in een fabriek moeten ten alle tijden goed blijven functioneren. Als dit namelijk niet het geval is zal het productieproces stil komen te vallen. Doordat er steeds minder mensen in de fabrieken rondlopen ontstaat er een noodzaak om gepland onderhoud uit te voeren.

Machines moeten op een regelmatige basis gecontroleerd en onderhouden worden. De onderhoudswerkzaamheden bestaan onder andere uit het zorgen voor een goede smering door onderdelen van olie te voorzien. Mocht een onderdeel van een machine tekenen van beschadigingen vertonen dan moeten deze vervangen worden. Het onderhoud dat wordt uitgevoerd moet ervoor zorgen dat onverwachte problemen in fabrieken zo min mogelijk voorkomen.

 

admin